de plek voor kunstenaars en kunstminnenden in Harlingen en omgeving

ai voor kunstenaars

AI en kunst - ZZ
26 JANUARI 2024: lezing / WORKSHOP AI VOOR KUNSTENAARS DOOR ALBERT SMIT


Kunstmatige Intelligentie, beter bekend als Artificial Intelligence (AI), is sinds vorig jaar haast elke dag in het nieuws. De AI-platforms zoals ChatGPT, Bard, en Claude, die we kennen vanwege hun capaciteit om teksten te schrijven, kunnen nu ook redeneren en software programmeren.

Daarnaast trekken de beeldgeneratoren zoals Midjourney, Dall-e, Firefly en Stable Diffusion steeds meer aandacht. De ontwikkeling van deze technologieën gaat razendsnel en soms zijn de gecreëerde beelden bijna niet van echt te onderscheiden. Denk aan deepfakes of stiekeme winnaars in fotowedstrijden.

Albert Smit is techneut, kunstenaar, lifelong learner en vooral heel nieuwsgierig wat er allemaal mogelijk is. Hij experimenteert al een paar jaar met dit ogenschijnlijk zeer nieuwe medium en heeft AI werk tentoongesteld in Pingjum en Leeuwarden.
In deze workshop laat Albert zien wat er allemaal mogelijk is met AI in de kunst. Hij behandelt de basis: wat AI is, hoe het werkt en hoe je het kunt toepassen in je kunstprojecten. Met praktische voorbeelden en een mini-workshop over ‘prompt engineering’ demonstreert hij hoe je AI kunt sturen om beelden te creëren die jouw creatieve ideeën weerspiegelen.
Maar, Albert wil ook een discussie opwerpen: wat betekent het voor het kunstenaarschap als AI een groot deel van het werk doet? Dan is er toch geen kunst aan?

Scroll naar boven