Zilt

de plek voor kunstenaars en kunstminnenden in Harlingen en omgeving

Jeroen deelt zijn favoriete internet geluiden

ongehoord

QUARANTAINE BARCELONA

(10 juni 2020) Spanje verkeert al wekenlang in een strenge lockdown. Binnen de muren van hun huis geven de beroemde danser en choreograaf Jordi Cortès Molina en zijn partner Victor Bel duiding aan de quarantaine waar ze in verkeren, in een taal die ze het beste spreken: die van de dans. Hier zie je de YouTube versie. Kijk de hele docu op: https://www.human.nl/2doc-kort/kijk/o…

Charles Aznavour - Je t'Attends

Orchestre Franco - Je T'Attends

the Blues for wollo | samuel yirga

Samuel Yirga – The Blues for Wollo

ENGELENZENDER | Moniek Toebosch

In 1992  gaf de Van der Leeuwstichting een opdracht aan een aantal beeldende kunstenaars om ‘een eigentijdse schuilplaats’ te ontwerpen: “Een abri op een plaats waar de hedendaagse maatschappij zich uitgesproken manifesteert”. Twee jaar later werd de Engelenzender opgeleverd door Moniek Toebosch en Harm Visser.

Moniek Toebosch koos de auto als de intieme en eigentijdse schuilplaats van de reiziger, zoals vroeger in zuidelijk Nederland rooms-katholieke kapelletjes op kruisingen van wegen fungeerden. Het sacrale karakter, dat daarbij hoort, creëerde zij met ‘engelenmuziek’, waarop de bestuurder zijn autoradio kon afstemmen, daartoe uitgenodigd door een officieel ANWB-verkeersbord met de intrigerende mededeling ‘Engelen/Angels FM 98.0’. Ter versterking van het contemplatieve karakter van deze installatie, zocht Toebosch naar een ‘leeg’ landschap, en vond die op de kaart van Nederland, de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad en tegelijk de scheiding tussen het IJsselmeer en het Markermeer. Minister van Cultuur Hedy d’Ancona verleende persoonlijk de zendmachtiging.

Moniek Toebosch zong zelf de atonale reeksen ‘hemelse muziek’, die door componist Harm Visser werden geprogrammeerd en nabewerkt en middels een computerprogramma ‘at random’ werden gesampled en uitgezonden vanuit de FM-zendmast in Lelystad.

De Engelenzender was gedurende zes jaar, vierentwintig uur per dag, te beluisteren via de (auto)radio. In 2000 werd de Engelenzender uit de lucht gehaald vanwege een nieuwe zenderverdeling.

Kunstenaar: Moniek Toebosch, Harm Visser
Jaartal: 1999
Locatie: Houtribdijk, tussen Enhuizen en Lelystad

bronnen: wikipedia, Van der Leeuwstichting

E la Nave va: het kristalorkest

Uit de film “E la Nave va” van Frederico Fellini, 1983.

Het glasharpconcert is een interpretatie van Musical moment No. 3 in F minor van Franz Schubert en wordt aan Nino Rota toegeschreven.

Bill Fontana: landscape sculpture with fog horns

Wikipedia: Bill Fontana (geboren op 25 april 1947 in Cleveland, Ohio) staat internationaal bekend om zijn baanbrekende experimenten in klankkunst. 

Fontana woonde de New School for Social Research in New York bij en studeerde zowel muziek als filosofie. Hij reisde naar Australië en verbleef ook in Japan en Duitsland. Fontana begon met het maken van geluidssculpturen in 1976. In een loopbaan van 40 jaar gebruiken de geluidssculpturen van Fontana de stedelijke omgeving als een levende bron van muzikale informatie, allemaal met de potentie om visuele beelden op te roepen in de geest van de luisteraar. Hij heeft werken gemaakt over de hele wereld en heeft zijn geluidssculpturen uitgebreid gepresenteerd, waaronder op de Biënnale van Venetië (1999), het Museo Reina Sofia, Madrid (1995), The Whitney Museum of American Art, New York (1991), Tate Modern , Londen (2006), Madison Square Park, New York (2007) en het San Francisco Museum of Modern Art (1987, 1997, 2010).

Enkele van zijn meer bekende werken zijn Distant Trains, Satellite Ear Bridge Keulen-San Francisco, Journey Through My Sound Sculptures, The Sound of a Unblown Flute, Panoramic Echoes en “Acoustical Visions of the Golden Gate Bridge”. In 2005 was Fontana een Artadia opdrachtnemer.

Roberto Musci “Tamatave”

Italiaanse exotica met een lichtelijk vreemd sausje          

Wikipedia:  Roberto Musci (born March 27, 1956 in Milan, Italy) is an Italian music composer, performer, saxophonist and guitar player. Musci studied saxophone and guitar. From 1974 to 1985 he travelled around the world to study African, Indian, and Near & Far Eastern music, to make field recordings and collect musical instruments. He has recorded LPs and CDs for different European labels (including Raw Materials, Victò,[1] Lowlands, Gonzo Multimedia,[2] Leaves,[3] Island Records, Music from Memory, Soave and Recommended Records with musical techniques derived from plunderphonics and musique concrète.

Scroll naar boven