Kaneli en Smit

‘VERHAAL MET BEELDEN’ DOOR IREM KANELI EN STIJN SMIT ​

Kaneli en Smit-kwelder-foto-Andre-Smits2
Kaneli en Smit; kwelder. Foto Andre Smits

Irem Kaneli en Stijn Smit wonen sinds ruim een jaar in Harlingen; ze deden mee aan de Open Atelier-route en een nader kennismaking was voor Ziltleden de moeite waard!

Sinds 2007 vormen Irem Kaneli en Stijn Smit het kunstenaarsduo Kaneli & Smit. Hun fascinatie voor het landschap is verbonden met de materie waarvan het gemaakt is én hoe het ontstaan is. Zoals de klei en zee in de stem en ziel van Nederland schuilgaan, zo werd hun schildermaterie en verf de klei en de zee van Nederland. Ze doorgronden het landschap door klei van een bepaalde locatie te nemen en daarmee te schilderen. Ze “scheppen” het landschapsschilderij met de materie van het landschap zelf. Het schilderij is het landschap. Door met deze oermaterie te werken leggen ze vanzelf een relatie tussen mens, natuur, cultuur, bodem, oorsprong en geschiedenis.

Vanaf 2009 brengen zij hun synergetische samenwerking tot een nieuw niveau, door letterlijk samen te werken met de zee en haar getijden. ‘Ebb & Flow Paintings’ (Eb- en Vloedschilderijen) vormt een serie schilderijen die daadwerkelijk gemaakt is in de getijdenzone, onder invloed van de zee. Het schilderij ontvangt elk getij een andere unieke horizonlijn door de achtergelaten vloedlijnen van de zee. Zo krijgt elke schilderij ‘gesuperimposeerde’ vloedlijnen die ook een op-elkaar-stapeling van getijden en tijd is.

https://www.kaneli-smit.nl/spotlight.php
https://www.facebook.com/Ebb-and-Flow-Paintings-by-Kaneli-Smit-822981594457616  /

Scroll naar boven